Kymppi
Tietoa ja tarinoita energiasta
Suur-Savon Sähkö Oy
Ajassa 23.5.2017

Laita koti kesäasentoon loman ajaksi

Kuva: GlenDimplex Nordic

Tee nämä asiat kotona, kun olet pitemmän ajan mökillä tai matkoilla. Säästyt turhalta sähkönkulutukselta.

Kesälomakausi on alussa, ja pian mökkitiet ja lomamatkojen uudet maisemat kutsuvat lomanviettäjiä. Kun koti on pitemmän ajan tyhjillään, se kannattaa laittaa kesäasentoon. Tee siis nämä asiat kotona, kun olet pitemmän ajan mökillä tai matkoilla, niin säästyt turhalta sähkönkulutukselta. Vastaavasti tarkistuslista on hyvä käydä läpi silloin, kun lähdet mökiltä pitemmäksi aikaa pois. Turhasta energiankäytöstä ei kannata maksaa sielläkään.

Säädä lämmitys pois

Asunnon lämmitykset, myös kylpyhuoneen lattialämmitys, on hyvä säätää pois kodin tyhjillään olon ajaksi. Sammuta järjestelmä kokonaan huolimatta siitä, että järjestelmässä olisi säädöt ja termostaatit. Näin varmistat, ettei se kytkeydy päälle automaattisesti, kun todellista lämmitystarvetta ei ole.

Katkaise vedentulo

Pienikin vuoto esimerkiksi vesikalusteissa voi aiheuttaa kesän mittaan turhaa vedenkulutusta ja vesilaskua. Vuotava wc-istuin kuluttaa turhaan noin 30 litraa tunnissa eli 260 m3 vuodessa kylmää vettä. Rahassa se tekee noin 900 euroa vuodessa. Kuukaudessa turhaa kustannusta kertyy 75 euroa.

Tyhjennä jääkaappi

Tyhjennä ja laita jääkaappi pois päältä pidempien poissaolojen ajaksi. Kylmälaitteet vievät turhaan energiaa kesälämpimässä kodissa. Jos ympäristön lämpötila nousee +25 asteesta +32 asteeseen, sähkönkulutus lisääntyy 25–40 %.

Laita ilmanvaihto pienimmälle

Mikäli rakennuksessa on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto, käännä ilmanvaihtokoneen jälki- tai esilämmitys kokonaan pois päältä. Näin varmistuu, ettei rakennukseen keräänny ylimääräistä lämpökuormaa esim. viileinä öinä, jolloin ilmanvaihtokoneen lämmitys saattaa kytkeytyä päälle, mikäli asetusarvo on liian korkea.

Kytke jäähdytys pois päältä

Se vie turhaan energiaa, ja lisäksi tukos sisäyksikön kondessivesiputkessa voi aiheuttaa vesivahingon.

Ota laitteet pois pistorasioista

Irrota käyttämättömät kodinkoneet ja laitteet pistorasioista. Tämä suojaa kotia myös pölypaloilta ja ukkosvaurioilta.

Seuraa sähkönkulutusta kulutusraportista

Kulutusseurannan kautta pääset testaamaan, kuinka pieneksi saat kulutuksen poissaolojen aikana. Raportista näet kulutuksen tunneittain. Siitä voit valvoa kodin energiankäyttöä, kun olet mökillä tai päinvastoin. Ethän katkaise sähköjä mökiltä lähtiessäsi pääkytkimestä vaan etäluettavasta mittarista. Silloin näet energiaraportista mökin sähkönkulutuksen, myös sen, jos sitä ei ole.

 

info: Lisää vinkkejä järkevään energiankäyttöön > energianeuvonta.yhtio.fi

Vinkki:

Testaa sähkönkulutusta poissaolon aikana

Kulutusmittarin avulla pääset testaamaan laitteen sähkönkulutusta, kun ne ovat kytkettyinä pistorasiaan, mutta käyttämättöminä. Laita kulutusmittari pistorasian ja laitteen pistokkeen väliin. Palatessasi voit tarkistaa, onko laite käyttänyt sähköä poissa ollessasi.

3 kommenttia

Antti.elfvengren 2.6.2017 klo 06:30

Hyvä juttu !

Antti.elfvengren 2.6.2017 klo 06:32

Terve hyvää kesää kaikille😁

SIRKKA LUUKKANEN 6.6.2017 klo 16:00

Hei!
Mistä saan kulutusmittarin? Minua on aina kiinnostanut eri kodin laitteiden kulutus, esim tietokone, tv viritystilassa jne.
Terveisin Sirkka Luukkanen
Vanhanpaikantie 7
41400 LIEVESTUORE
SÄHKÖNKÄYTTÄJÄ KESÄLLÄ
vaikka lasku meneekin Espooseen
Perttu Luukkaselle
PS olisi kiva saada myös Kymppilehti kesäosoitteeseen!

Jätä kommentti

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*
*

Lisää luettavaa

Tervetuloa sähköautot

Älykkäät ideat kotiin Asuntomessuilta

Sähköä sata vuotta

Kesätyöpaikkojen hakuaika on nyt!

Sähköä sata vuotta

Kymppi

Kymppi on Suur-Savon Sähkön ja Järvi-Suomen Energian lehti täynnä tietoa ja tarinoita energiasta. Verkkolehdestä löydät uutta luettavaa lähes joka viikko. Painettu Kymppi ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja jaetaan kaikille asiakkaillemme postitse.

ISSN 1457-2761 (painettu)
ISSN 2343-1407 (verkkojulkaisu)

Suur-Savon Sähkö

Suur-Savon Sähkö Facebookissa Suur-Savon Sähkö LinkedInissä Suur-Savon Sähkö Youtubessa Suur-Savon Sähkö Instagramissa Energisin terveisin -blogi

www.sssoy.fi